![]() |
Здравствуйте, гость ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
|
|
Moderator sectia Terestrial Ro ![]() ![]() ![]() Группа: Продвинутые пользователи Сообщений: 1338 Регистрация: 25.6.2008 Пользователь №: 5704 Спасибо сказали: 182 раза Вставить ник Частич. цитирование ![]() |
sunt un mare admirator al acestor receptii ! Vreau sa ma ajutati si pe mine prin postarea de semnale ce se receptionaea sporadic , sa va ajut sa aprem si noi romanii si voi moldovenii la listele oficiale @skywaves si fm altervista cu tarile noastre .
va trebuie urmatoarele pentru cei ce fac receptie : radio cu rds , o antena daca se poate externa sau pe balcon , televizor ce raspunde bine la selector in canalele E2- E4 , R1 - R4 , multumesc Posted after 1 hour 59 minutes 40 seconds: Цитата FABRIZIO Ciao a tutti, ora и sparita l'Ucraina e arriva bene la Moldavia, per esempio su 67.58 Antena C,Straseni (Strasheny) (ST) Fabrizio Sporadicul din aceasta noapte !!! this mesaje receive at 22:43 .. in romania the frist opening sporadic in this night start at 22:32 with a unid france signal in 87.8mhz ! :clap: -------------------- ![]() Спасибо сказали: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Moderator sectia Terestrial Ro ![]() ![]() ![]() Группа: Продвинутые пользователи Сообщений: 1338 Регистрация: 25.6.2008 Пользователь №: 5704 Спасибо сказали: 182 раза Вставить ник Частич. цитирование ![]() |
Today propagation - 13-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -X Backscatter -X TEP -V F1 -X F2 -√ Reflexion over ICED ocean - FRENCH ARCTIC LANDS FAI -X Input season sporadic - 10-03 (16min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Today propagation - 14-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -X Backscatter -X TEP -V F1 -X F2 -√ Reflexion over ICED ocean - X FAI -X Input season sporadic - 14-03 (39min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- 1 week march propagation on 6M band peak: Sporadic - 7 days Ionoscattering - 3 days Backscattering - 3 days Transecuatorial - 7 days F1 layer prop - 0 days F2 layer prop - 4 days Refl Iced ocean - 1 days Field Irreg Align - 3 days -----------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Today propagation - 15-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -V Backscatter -X TEP -V F1 -X F2 -√ Reflexion over ICED ocean - X FAI -V Input season sporadic - 15-03 TEP (2h 19min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://youtu.be/bf6zmUXUZyY kosice fun radio
http://www.youtube.com/watch?v=_LX3npqzD0k ntv spor istanbul ----- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Today propagation - 17-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -X Backscatter -X TEP -V F1 -X F2 -X Reflexion over ICED ocean - X FAI -X Input season sporadic - 17-03 TEP (26min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Today propagation - 18-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -X Backscatter -√ TEP -V F1 -X F2 -√ Reflexion over ICED ocean - X FAI -X Input season sporadic - 18-03 TEP (2h:38min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Today propagation - 19-03-2013
Sporadic-e -√ Ionoscatter -√ Backscatter -√ TEP -V F1 -X F2 -√ Reflexion over ICED ocean - X FAI -√ Input season sporadic - 19-03 (38min) Output season sporadic -X -------------6M band info-------------- -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
DE ALE DX-ULUI FACUT DE MINE IN DECURSUL TIMPULUI
Zvartoshu, prietenul meu care l-am cunoscut pe treptele centralei telefonice sud, alaturi de cativa prieteni care vorbeau despre radio pirat si parca-l vad cum intreva pe unul cum sa isi faca o bucla pentru canalul R2. Asa am intrat in vorba cu Zvartoshu. Odata intrat in vorba am pus o bere de-o parte si am tras niste concluzii. In 2004 am observat si in vorbele lumii ca dx-ul in Romania este slab si neinteresant ! Daca esti pasionat eu te invit alturi de mine si cativa pasionati pe forumul de la softpedia unde este aria radio! Bun hai sa iti spun cum sta treba din decursul timpului - in 2000 Zvartoshu a participat la o sumedenie de lectii de receptie pe plaja marii la Eforie Nord fara sa vrea, receptii realizate pe un walkman cu care prindea turci. Din ce imi povestea el sa unit cu un om si isi lua doza de letii cum sa tina firul de la casti [antena] sa se auda bine semnalul de la show radio sau super fm! Tot atunci radio vacanta emitea in eforie, si imi amintesc ca din cauza fenomenelor puternice de propagare cauzate de ceata si fading 100.0 si 99.8 erau ascultate in vecinatatea emitatorului de aprox 3,5kw. Prin 2001 Zvartoshu a reusit sa ajunga la suceava sa urce prima data dealul Batca de ciprian porumbescu (stupca) Ajuns la deal a vorbit atunci cu un om pe nume Mircea care i-a spus ca din masuratori "batca" de langa ciprian porumbescu este cea mai inalta ridicatura din zona , stiind ca pe langa scheiile sucevii si obcinie suceviii zone arhicunoscute pentru receptia semnalelor moldovenesti de Edinet sau cele de Straseni sau iasi Pietrarie unde acesta a ascultant rusii fara sa vrea in 2001. Zvartoshu spune din prima asa ceva, am urcat si am prins rusi dupa 102mhz! In 2002 deja cu experimentele proprii eram atacat de fadingul acesta intra montan de unde m-am lasat pagubas cu toata moldova lor. Zvartoshu tot intreba, de ce turcii trag la buc sau la mare si spre craiova!? Am vorbit pe atunci cu un radioamator dinacela vaccinat ce deschidea zilnic repetoarele din LZ , acesta indurmandu-ma ca sa ma sui cu zvartoshu pe casa unde are amplasate antenele de receptie si de pirat si sa fac in asa fel sa ii caut semnalele de pe venetz si de pe dobrici. Zvartoshu cum nu ii placea sa il frec zilnic sa ii pun antene, am renuntat si am lasat liniste pana la prins IGR in 2007, in timpul retransmisiei sarbesti de radio belgrad. Tin minte ca in apriliele acela ascultam radio 21 si din cauza propagarilor cand il apuca tavna hop intra pe langa un fading de il distorsiona, chestii nu glume, primavara apar fenomenele neasteptate, zvartoshu a dat noroc singur ca sa auzit pirat spre Fundulea cu 8w ai sai acu cateva luni in urma, recepttia realizandu-se pe masina de servici a lui fratemiu ! Uitati un exemplu a la zvartoshu, ce povesteste domnul propagarescu in 15 iulie 2005. 'Mai ce are aparatul de radio ca nu prinde decat niste hoscaeli dese, pana si kiss si langa pro fm fasaie pe stereo. Si ma duc sa deschid tunerul ce era prins intr-o antena de canal 3 , aparatul lui zvartoshu de radio auto era pus pe antena de canal 2 o antena si mai puturoasa. Intr-adevar pe banda erau turcii. Ma sui pe bloc fara sa ma mai uit ca ploua si imi iau radio dupa mine , imi leg de tuner un modulator sa aud sus cu un alt radio ce se intampla jos la tuner. Cum am rasucit din pozitia de sud est antena spre sud a luat-o si ceva dubios pe 105, ba turc ba bulgar imi suna si pe sud vest veneau si iugoslaviiii! am tinut minte ce am facut si dupa aia am pandit mai cu atentie ! Zvartoshu toata noaptea a facut carare pe casa, nu stia faza cum sa asculte pe casa ce face radioul pe masa!" Anul 2002 va ramine vesnic cu amintirea celor 2 fadinguri puternice produse de ceata in timpul primaverii si cele 4 propagari de intesitatea BUNA care au avut-o in timpul miezului de vara! Atat imi amintesc ca noaptea de 12 august ca peste rfi fm 93.5mhz erau turcii de pe 93.4mhz si 93.3mhz semnalele luate lacrima si chiar se caraiau din cauza selectivitatii care o aveam. ce naiba aveam radio cu un filtru de 150khz! tot in nopatea aia am fost la piata obor in buc la ora 3:15 AM, cu un radio prins in bordul daciei sa observ ce se mai petrece fata de centru, Aici dominau puternic cele turcesti iar cele bucurestene se auzeau bine doar din partea srr si si pro fm 102.8 in rest toate erau afectate daca ma invarteam in loc! 2003 vine in amintirea aceasta cu porpagarile de intesitate unde dupa catvea lectii am invatat ca la fenomenele acestea trebuie nene aparat de radio tzapan cu masa semnal si toate astea puse pe capota masinii si care sa rezulte sa nu suprapuna radiourile daca sunt apropiate , ecart 100khz. Zvartoshu spune ca anul 2004 este anul Still fm , anul in care a reusit pe 29 martie sa spun "salutare people si bine te-am gasit pe frecventa still fm" tot in acelasi an am facut transmisie de 6 luni si tot in ea am invatat despre antene de captat unele semnale , antene in functie de intesiatea semnalului , antena pt retransmisie statie radio etc etc ... Un an dupa cum Anul 2004 aduce cele mai multe impliniri pe plan de tropo in mai cand am dus in braila radioul si am auzit mai multe zile pe o antena de canal 4 semnalele turcesti, vara a fost una arzatoare si pe maximul propagarii am prins ceva greci pe 95,1mhz care m-au intartat si mai tare v-am informat an greu, nu?! Anul 2005 a devenit anul vedeta in radio pirat spune zvartoshu "mai omule estiu o vedeta pe radoul tau" a afirmat un om care nu pot dezvalui identiatea , an in care retransmisiile au fost si mai bune . "In vara lui 2005 am descoperit prima oara cum se intocmeste un news de 87.5-108 pe o hartie. tot atunci am observat prima oara lumea cum vb de retransmiile mele online pe unele forumuri!Am reusit sa invat despre antena despre amplificatorul cu mos-fet si cu amplificare in functie de semnal, am reusit sa clarific ce insemna propagare si de unde vine si ce face pe banda radio si tv! in 2006 am invatat de la ing albesteanu cum se intocmesc dx-urile si am rusit sa facemn experimente cu aparatele de radio magnum plus tuner cele care le aveam in doatare" . Tot anul acesta dupa un plans zdravan ca ma despart de fimiu si de zvartoshu ca plec spre Braila ca fratemiu sa imbonlavit de la bautura, m-am luptat ca sa aiba zvartoshu material filmat si inregistrat lasat de fimiu in tolba cu amintiri de la el . Am prins cu el o ultima propagare pe o antena dipol inchis cu rezonantza exacta pe 90Mhz. Anul 2007 este anul in care eu i-am trimnis o antena directiva pe langa cele 2 dipoale de canal R2, care cu acesta am rusit sa-l fac in asa fel sa am liniste din diferite ipostaze ! Tot in acest an am rusit sa fac comparatii ce prindea, fata de ce prinde acuma cum reactioneaza zvartoshu la semenale de propagare! 2007 ami este anul in care am stat mai mult beat in afara buc adica in cumuna Sohatu la unu din drtv care iesise la pensie unde am putut sa ma linistesc si sufletesc si psihic ca nu mai aveam rabdare de asa ceva . Dar, sa nu uitam odata intrat in forumul softedia in septembrie 2006, zvartoshu povestea secvente radio dintre 2002. 2007 ca sa mi zic ca el puncta planul dx-urilor si lumea dadea din umeri. In 2007 am explicat eu ceva ce nu explicau cei de atunci care se dadeau ca stiu dar nu indrazneau nimic., am aratat situri cu propagari, tot felul de materialele surpinse pe fenomenul de sporadic . Asta era secventa de la inceputul lunii mai 2007. In iunie 2007 zvartoshu buhaie si posteaza materiale dupa materiale cu sporadic cu francezi gen INTER fm cu RDS, CuLTURE sau MUSIQUE. Anul 2007 vine si cu ultima descoperire " am iesit la pensie si de cand stau eu din 1992 in bucuresti vreau sa spun ca nu a fost cinestie ce sau la ce ma asteptam. Sincer, nu am surpins pe tv cum am surprins pe 2 iunie 1998 semnalele turcesi undeva pe la ora 18:36 in UHF luate cu telescopica si mai ales pe radio de la 88-108 care truncheau banda, ziceai ca esti in unul din colturile tarii turcesti asa de tare venea fenomenul asta troposferic !" iar la altul , nu ma mai prinde ca urmatoarea escala va fi in america la blain in minesota." sunt pasionat sa mai va vorbesc cate o amintire sa va spun cate o chichita la antena de pe casa sa va deslusesc ce probleme au selectoarele astea zgomotoase din tv color si alb negru , clasicele probleme cu intrarea in fm-ul radfiourilor care atenueaza prea tare un semnal slab . Zvartoshu deja dupa ce l-am acordat bine cu antena si cu radioul de pe masa prinde 105.0 radio oltenia si uneoiri cu rds sa o asculte fericit caci asa ceva nu imi venea sa ii fac, o antena cu fata spre turtucaia sa prinda semnal din spate de la ranca de gorj , aparand online si prosti care habar nu au cu ce se maninca si crezand ca cei din buc au transmis-o si zvartoshu o lauda, Amn intrebat uneori si samanta de scandal cu ce se planteaza, si sa raspuns ca cu invidie ca daca nu prinde individul care intra in disputa cu zvartoshu inseamna ca e falsa receptia. Incorect, Va urez sanatate si cu mare spor la dx astazi 17.08.2007 Ioan Albesteanu. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Romanian TV/radio DXer ![]() ![]() Группа: Резидент Сообщений: 123 Регистрация: 1.12.2009 Из: Bucuresti - Iasi Пользователь №: 11614 Спасибо сказали: 128 раз Вставить ник Частич. цитирование ![]() |
... Am inceput sa citesc acest site incepand cu 2008 cand cautam pe net mai multe informatii despre emitoarele din Moldova. Pe vremea aceea ma intrebam care este sursa semnalelor radio si TV pe care le receptionam, aici in Romania, cand mai bine cand mai rau, si nu mica mi-a fost bucuria cand am regasit informatii bine punctate si actualizate. Gasisem in sfarsit informatii exacte despre posturile TV care mi-au marcat copilaria in vremurile de trista amintire, si folosindu-le am regasit acele canale din nou pe ecranul televizorului..
Cu timpul, odata cu topicul in limba romana, am incercat pe cat posibil, sa contribuii si eu cu putinele informatii adunate cu greu, si sa gasesc aici interlocutori pasionati la fel ca si mine de receptia undelor radio. Am urmarit site-ul chiar si pe intreaga perioada cat am stat departe de marginile Europei, fiind unul din lucrurile care mi-aduceau aminte de casa. Acum insa, mi-e greu sa nu observ cum in fiecare zi, in sectiunea si in topicurile mele favorite, apar zilnic, informatii fara sens, descrieri aiurite si fara de inteles, si o limba romana stalcita mai rau decat o face un copil care abia a invatat sa scrie. Mi-e ciuda sa vad monologul plictisitor cu tenta de auto-lauda, mi-e ciuda sa vad ca doar in sud se poate face dx si ca noi restul tarii priviti ca niste nimicuri, mi-e ciuda sa vad un site pe care il consideram bine documentat si organizat, cum e poluat zilnic de aberatii nefolositoare.... Imi pare rau Frocus, poti sa stergi postul dupa ce-l citesti, dar nu pot sa nu vars in afara senzatia de amar pe care am adunat-o de-alungul timpului :( ! Eu nu cred ca voi mai trece pe aici... Cu bine, Globaldj |
|
|
![]()
|
|
Местный активист ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Главные администраторы Сообщений: 19446 Регистрация: 11.9.2004 Пользователь №: 11 Спасибо сказали: 10368 раз Вставить ник Частич. цитирование ![]() |
globaldj, imi pare rau, dar vremea nu pot s-o intorc in urma... Utilizatori noi nu avem. Acei, care-s din Republica Moldova scriu si in sectiunea ruseasca. E foarte greu sa-i aduci aici (sect. rom.).
|
|
|
![]() ![]() |
Текстовая версия | Сейчас: 23.2.2025, 12:29 |